Vas zanima radioamaterstvo

Radioamaterstvo je radiokomunikacijska dejavnost, namenjena za samoizobraževanje, medsebojno komuniciranje in tehnično raziskovanje, ki jo opravljamo radioamaterji izključno iz osebnih nagibov, brez gmotnih koristi in imamo za to opravljen predpisani izpit.

Radioamater je oseba, ki ima radioamatersko CEPT licenco izdano s strani Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (APEK), in navezuje dvosmerne radijske stike z drugimi radioamaterji po svetu ali pa se prostočasno ukvarja z radijsko tehniko. Radioamaterji to počnemo kot hobi in za izpopolnjevanje tehničnega znanja.

Radioamaterstvo je organizirana dejavnost.
Radioamaterji svojo dejavnost združujemo preko radioklubov, ki so včlanjeni v Zvezo radioamaterjev Slovenije ZRS, v Celju delujeta Radio klub Celje ali S5 QRP club.

Radioamaterstvo lahko na grobo razdelimo na operatorstvokonstruktorstvo in tehnično-športno disciplino (ARG).

Nekateri radioamaterji smo bolj usmerjeni v operatorstvo, drugi pa v konstruktorstvo radijskih naprav, anten in ostalo kar k temu sodi. Med radioamaterskimi vrstami pa se najdejo tudi taki, ki se obema vejama radioamaterstva posvečajo enako. Iz vrst slovenskih radioamaterjev pa prihaja veliko odličnih tekmovalcev v radioamaterskih športih.

Radioamater pri delu uporablja znanja iz elektronike, konstruktorstva, znanje iz širjenja radijskih valov, znanje iz področja radijskih razmer (propagacij) v atmosferskih plasteh, iz področij astronomije, uporablja veščine operatorstva – vzpostavljanja zvez, orientacije ter posredno še nekaj ostalih znanj in veščin.

Naprej …

Kako postati radioamater …

Želite svoje znanje elektrotehnike nadgraditi in ga preizkusiti v praksi, z lastnimi izdelki?

Bi se radi sporazumevali preko radijskih valov s sogovorniki po vsem svetu, v vseh možnih jezikih, tudi z radiotelegrafijo ali digitalnimi tehnikami prenosa?

Ste se kdaj želeli pogovarjati z astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS)?

Če vas zanima, pojdite na tečaj za opravljanje radioamaterskega izpita, ki vam omogoča vse navedeno in še veliko več….

Radioamaterstvo je eden najlepših hobijev. Gojimo ga ljudje, željni preizkušati in raziskovati razširjanje radijskih valov za komuniciranje, konstruirati radijske postaje, antene in druge elektronske pripomočke (preklopniki, SDR sprejemniki, vmesniki, merilne naprave), in spoznavati ljudi širom sveta. Radioamaterske zveze vzpostavljamo po vsem svetu z odbojem radijskih valov od ionosfere, lune, satelitov, meteoritov, nevihtnih oblakov…

Radioamaterji s svojo opremo in znanjem pomagamo tudi ob naravnih in drugih nesrečah. Omogočamo nujne komunikacije v primerih, ko odpovedo ali ko je potrebno dopolniti zveze drugih služb (civilna zaščita…). Radioamaterji opravljamo tovrstno tehnično raziskovanje iz osebnih nagibov, brez gmotnih koristi. Združujemo se v radioklubih, kjer si poleg prijetnega druženja izmenjujemo izkušnje, pridobljene v tem hobiju, se izobražujemo in se skupaj udeležujemo številnih in raznovrstnih svetovnih in lokalnih radioamaterskih tekmovanj.

Tečaj za radioamaterje:
Namen tečaja za radioamaterje je usposobiti tečajnike za samostojno delo na radijskih frekvencah.
Osnovni tečaj poteka v radioklubu ali na daljavo, za podajanje snovi je potrebno med 22 do 30 ur.
Vsekakor je dobro uporabiti tudi dodatno utrjevanje znanja na daljavo, ki pa sam tečaj z dodatnimi podvprašanji težko nadomesti.

Tečaj se opravlja samo pismeno z vprašalno polo.
Simulacija vprašalnih pol in vprašanj, ter izbira po področjih, ki nam delajo težave, najdete na naslovu.