QRP izziv več generacij

Ko se ozremo nazaj, lahko opazimo razne simetrale oz. vzorce v spreminjanu razvoja tehnike in uporabe moči.

Od prvih nesposobnih elektronk, kje smo začeli z majhnimi močmi zaradi omejitve v tehniki,
nato pravi razmah moči z novimi elektronkami in diskretnimi elementi (moduli, mosfeti), ki je v osnovne komunikacije vnesel euforijo, “ko je jači”, namesto veljavnega načela, da uporabiš toliko moči kolikor je potrebno za vzpostavo zveze.
Borci za uporabo majhne moči smo se v vsem času trudili, nekako vplivati na organizatorje in zveze, da se spremeni mentaliteta razmišljanja. Preko zdrženj QRP, ki so še vedno dejavna, do mednarodne QRP federacije (ustavnovilo jo je 12 QRP klubov), da bi izboljšali vpliv in vidnost zadostnosti QRP za vzpostavo zvez.
V Sloveniji smo se od leta 1981 organizirano trudili, na razpoznavnosti QRP dela, na uvajanju le tega v večja tekmovanja, kar tudi dokaj dobro uspelo.
Najprej smo se trudili z sekcijo radiokluba Celje, nato z YU QRP klubom, nadalje pa z S5 QRP Clubom in seveda posamezniki, ki so delovali tudi izven združenja.

Že moji mentorji v radioamaterstvu so me naučili, kaj pomeni vzpostava zveze z dovolj malo močjo (ne dovolj veliko). Takrat so bili še časi samogradenj in ker so bile cene kupljenih naprav precej velike, je konstrukcija še povečala učinek na izdelavo QRP. Nekateri pravijo, da je konstrukcija v upadanju, seveda to ni res, komponente so se pocenile in so dostopne skoraj vsem, trg pa preplavlja ogromna količina raznih kitov, ki se dnevno sestavljajo in testirajo (skoraj po pravilu so vsi QRP).

Pa poglejmo razvoj na splošno, ko so se razmahnili ojačevalci, se je zgodilo nekaj kar nismo pričakovali.
Prišle so digitalne tehnologije in tolažba, da so na začetku bile nekonkurenčne analogni tehniki, so se kaj hitro razblinile.
V nekaj letih smo prišli v “zvezdne steze”. Samo kliknem z miško in že sem na drugem bandu, pritisnem na displej, pa sem na drugem modu, pa naredim kljukico, pa postaja sama vzpostavi zvezo.
Ja, ne samo naše radioamaterske zveze, tudi TV, radio, mobitel, vse se je digitaliziralo, ker imajo ti prenosi večjo stopnjo sigurnosti ob predvideni moči signala in manj obremenjujejo frekvenčni prostor.

Z tem razvojem digitalnih postaj in digitalnih prenosov, pa se je na področju moči, zgodil še en fenomen.
Sprejem v pragu šuma ali malo pod njim, kar prej ni bilo mogoče. Prav to je poustvarilo možnost, da z manjšimi močmi ustvarimo željene zveze. Ta fenomen lahko opazujemo tudi pri mobilni telefoniji in 5G, 6G omrežjih (močne kompresije podatkov in manjše moči)

Tudi teknovanja sledijo temu trendu in se kot gobe po dežju organizirajo v DIGI tehniki.
Seveda spet pogrešam QRP kategorije in tu se naše delo in delo zanamcev ni končalo.

Torej QRP je izziv, izziv s kako majhno močjo lahko narediš zvezo, ali veliko zvez. QRP je izziv z vsemi vrstami dela, s tem da je z novimi tehnologijami lahko moč še manjša (nekaterim to ni čisto jasno).
Inicijativa in predlogi so pripeljali še do ene spremembe, ki nam ponuja QRP kategorijo tudi v EUHFC tekmovanju, dajmo zapolniti mesta, da ne bodo samo trije uvrščeni.

Toliko na kratko malo razmišljanja o QRP, kot izivu zmanjšanja moči skozi čas, se čujemo QRP na HF bandih, sam imam najraje CW pesmico.

73 Goran S52P, DM7AA